Středa, 25 prosince, 2024
aktuálně

Kakaové kouzlo Vánoc

Vánoce jsou časem rodinné pohody a sladkých vůní, které dokonale vykouzlí tu pravou sváteční atmosféru. Kakao vnáší do svátečních dobrot bohatou chuť a podmanivou vůni, která potěší všechny vaše smysly. Připravte si ty nejlepší recepty s kakaem Dr. Oetker a objevte novou dimenzi svátečních dezertů.

Mikulášské marcipánové brambory

Na náplň

  • elektrický ruční šlehač
  • kulatá formička na vykrajování (Ø 8 cm)

Přísady

NA NÁPLŇ

  • 0,5 balíčky Poleva tmavá Dr. Oetker
  • 50 g máslo změklého
  • 25 g moučkový cukr
  • 1 zarovnaná PL rum
  • 1 balení piškot dětský kulatý

NA OZDOBENÍ

  • 1 balení Marcipán Dr. Oetker
  • 50 g Přírodní kakao Dr. Oetker

Na přípravu náplně rozpustíme polevu podle návodu na obale. V míse vyšleháme máslo s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přilijeme polevu a rum a krátce vyšleháme dohladka. Piškoty slepíme náplní, uložíme asi na 1 hodinu do chladničky a necháme ztuhnout. Na obalení marcipán pomocí válečku vyválíme na tenký plát a formičkou vykrájíme kolečka. Slepené piškoty obalíme marcipánem a kakaem. Uložíme do chladničky.

Pekanové pralinky

Na hmotu

  • papírové košíčky (na pralinky)

Přísady

NA HMOTU

  • 150 ml smetana ke šlehání 33%
  • 1 balíček Poleva tmavá Dr. Oetker
  • 1 balíček Poleva mléčná Dr. Oetker
  • 50 g máslo
  • Špetka perníkové koření 
  • Špetka skořice mletá
  • 50 g ořech pekanový najemno nasekané
  • 1 balíček Premium Vanilkový cukr třtinový Dr. Oetker
  • 0,5 balíčku Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker

NA OBALENÍ

Na přípravu pralinek zahřejeme v kastrůlku smetanu. Odstavíme a necháme v ní za stálého míchání zcela rozpustit polevy a máslo. Přidáme koření, skořici, ořechy, třtinový cukr a kůru a důkladně zamícháme. Uložíme do chladničky asi na 2 hodiny ztuhnout. Poté pomocí dvou kávových lžiček tvoříme pralinky, které obalujeme v kakau. Pralinky vložíme do papírových košíčků a uložíme do podávání do chladničky.

Horká čokoláda

Přísady

  • šlehač
  • poháry (objem 300 ml)

PŘÍSADY

NA OZDOBENÍ

  • 1 balíček Šlehačka v prášku Dr. Oetker
  • 150 ml mléko polotučné
  • 1 balíček Čokoládové kousky Dr. Oetker

Na přípravu pudingový prášek důkladně promícháme s cukrem, skořicovým cukrem a kakaem a rozmícháme ve 250 ml mléka. Zbylé mléko nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přidáme připravenou směs, a ještě asi minutu povaříme. Odstavíme, vmícháme vanilkovou pastu a rozdělíme do pohárů. Na ozdobení v míse vyšleháme šlehačku s mlékem podle návodu na obale a naneseme na povrch horké čokolády. Dozdobíme čokoládovými kousky a podáváme.

Kakaová vosí hnízda

Na linecké těsto

  • plech na pečení
  • kolečko na vykrajování (ø 4 cm)
  • formička na vosí hnízda
  • elektrický ruční šlehač
  • cukrářský sáček s hladkou trubičkou

Přísady

NA LINECKÉ TĚSTO

  • 150 g hladká mouka
  • 50 g moučkový cukr
  • Špetka sůl
  • 100 g máslo změklé
  • 1 ks žloutek

NA KAKAOVOU HMOTU

  • 160 g piškot dětský kulatý mleté
  • 20 g Přírodní kakao Dr. Oetker
  • 50 g moučkový cukr
  • 50 g máslo změklé
  • 2 PL rum
  • 70 g Marcipán Dr. Oetker

NA MARCIPÁNOVÝ KRÉM

  • 80 g Marcipán Dr. Oetker
  • 80 g máslo změklé
  • rum

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme máslo a žloutek a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi hodinu v chladničce odležet. Na hmotu v míse smícháme piškoty s kakaem a cukrem. Přidáme máslo, rum a kousky marcipánu a vypracujeme tvárnou hmotu. V případě potřeby přidáváme 1–2 PL převařené vody. Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce asi 4 mm. Vykrájíme kolečka a naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 10 minut

Elektrická trouba: 170 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

Pečivo necháme vychladnout. Na krém marcipán natrháme na malé kousky do mísy. Přidáme máslo a rum a šlehačem utřeme do hladkého krému. Krémem naplníme cukrářský sáček. Z hmoty tvarujeme kuličky, obalíme v moučkovém cukru anebo kakau a vmáčkneme do formičky na vosí hnízda. Prstem nebo koncem vařečky vytvoříme důlek, který naplníme krémem. Uzavřeme kolečkem a opatrně vyklepneme z formičky.

Více chutných receptů naleznete na webu: Naše recepty | Dr. Oetker.

Další články autora

Komentáře

Reklama

SEO článek

Nejnovější články