Vánoce jsou časem rodinné pohody a sladkých vůní, které dokonale vykouzlí tu pravou sváteční atmosféru. Kakao vnáší do svátečních dobrot bohatou chuť a podmanivou vůni, která potěší všechny vaše smysly. Připravte si ty nejlepší recepty s kakaem Dr. Oetker a objevte novou dimenzi svátečních dezertů.
Mikulášské marcipánové brambory
Na náplň
- elektrický ruční šlehač
- kulatá formička na vykrajování (Ø 8 cm)
Přísady
NA NÁPLŇ
- 0,5 balíčky Poleva tmavá Dr. Oetker
- 50 g máslo změklého
- 25 g moučkový cukr
- 1 zarovnaná PL rum
- 1 balení piškot dětský kulatý
NA OZDOBENÍ
- 1 balení Marcipán Dr. Oetker
- 50 g Přírodní kakao Dr. Oetker
Na přípravu náplně rozpustíme polevu podle návodu na obale. V míse vyšleháme máslo s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přilijeme polevu a rum a krátce vyšleháme dohladka. Piškoty slepíme náplní, uložíme asi na 1 hodinu do chladničky a necháme ztuhnout. Na obalení marcipán pomocí válečku vyválíme na tenký plát a formičkou vykrájíme kolečka. Slepené piškoty obalíme marcipánem a kakaem. Uložíme do chladničky.
Pekanové pralinky
Na hmotu
- papírové košíčky (na pralinky)
Přísady
NA HMOTU
- 150 ml smetana ke šlehání 33%
- 1 balíček Poleva tmavá Dr. Oetker
- 1 balíček Poleva mléčná Dr. Oetker
- 50 g máslo
- Špetka perníkové koření
- Špetka skořice mletá
- 50 g ořech pekanový najemno nasekané
- 1 balíček Premium Vanilkový cukr třtinový Dr. Oetker
- 0,5 balíčku Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
NA OBALENÍ
Na přípravu pralinek zahřejeme v kastrůlku smetanu. Odstavíme a necháme v ní za stálého míchání zcela rozpustit polevy a máslo. Přidáme koření, skořici, ořechy, třtinový cukr a kůru a důkladně zamícháme. Uložíme do chladničky asi na 2 hodiny ztuhnout. Poté pomocí dvou kávových lžiček tvoříme pralinky, které obalujeme v kakau. Pralinky vložíme do papírových košíčků a uložíme do podávání do chladničky.
Horká čokoláda
Přísady
- šlehač
- poháry (objem 300 ml)
PŘÍSADY
- 1 balíček Premium Puding Hořká čokoláda Dr. Oetker
- 60 g cukr
- 1 balíček Skořicový cukr Dr. Oetker
- 1 vrchovatá PL Holandské kakao Dr. Oetker
- 1 l mléko plnotučné
- 2 KL Vanilková pasta Dr. Oetker
NA OZDOBENÍ
- 1 balíček Šlehačka v prášku Dr. Oetker
- 150 ml mléko polotučné
- 1 balíček Čokoládové kousky Dr. Oetker
Na přípravu pudingový prášek důkladně promícháme s cukrem, skořicovým cukrem a kakaem a rozmícháme ve 250 ml mléka. Zbylé mléko nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přidáme připravenou směs, a ještě asi minutu povaříme. Odstavíme, vmícháme vanilkovou pastu a rozdělíme do pohárů. Na ozdobení v míse vyšleháme šlehačku s mlékem podle návodu na obale a naneseme na povrch horké čokolády. Dozdobíme čokoládovými kousky a podáváme.
Kakaová vosí hnízda
Na linecké těsto
- plech na pečení
- kolečko na vykrajování (ø 4 cm)
- formička na vosí hnízda
- elektrický ruční šlehač
- cukrářský sáček s hladkou trubičkou
Přísady
NA LINECKÉ TĚSTO
- 150 g hladká mouka
- 50 g moučkový cukr
- Špetka sůl
- 100 g máslo změklé
- 1 ks žloutek
NA KAKAOVOU HMOTU
- 160 g piškot dětský kulatý mleté
- 20 g Přírodní kakao Dr. Oetker
- 50 g moučkový cukr
- 50 g máslo změklé
- 2 PL rum
- 70 g Marcipán Dr. Oetker
NA MARCIPÁNOVÝ KRÉM
- 80 g Marcipán Dr. Oetker
- 80 g máslo změklé
- rum
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme máslo a žloutek a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi hodinu v chladničce odležet. Na hmotu v míse smícháme piškoty s kakaem a cukrem. Přidáme máslo, rum a kousky marcipánu a vypracujeme tvárnou hmotu. V případě potřeby přidáváme 1–2 PL převařené vody. Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce asi 4 mm. Vykrájíme kolečka a naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 10 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Pečivo necháme vychladnout. Na krém marcipán natrháme na malé kousky do mísy. Přidáme máslo a rum a šlehačem utřeme do hladkého krému. Krémem naplníme cukrářský sáček. Z hmoty tvarujeme kuličky, obalíme v moučkovém cukru anebo kakau a vmáčkneme do formičky na vosí hnízda. Prstem nebo koncem vařečky vytvoříme důlek, který naplníme krémem. Uzavřeme kolečkem a opatrně vyklepneme z formičky.
Více chutných receptů naleznete na webu: Naše recepty | Dr. Oetker.